Despre Comisia de cercetare a crimelor comunismului, în limba englezã, aici, pe siteul Woodrow Wilson Center. Ei si, s-a mai întâmplat ceva de atunci?
P.S. Un blogger frumos zâmbitor si cu profil privat mã întreabã ce-ar trebui sã se mai întâmple. Pãi o spune chiar Prof. Tismãneanu - sa le scadã barem pensiile astronomice fostilor securisti. Eu zic sã-i scuture putin si pe cei care au fost cadre/activisti/secretari de partid, sã-i caute de averi (multi au fãcut afaceri prospere dupã 89, gen tatãl faimosului Irinel C.) si sã punem comunismul într-adevãr la zid, nu numai pe hârtie. Eutopia.
3 comments:
Intrebare: ce ar trebui sa se intample mai departe?
Povestea comunismului in Romania ramane una complexa si dureroasa. Imi vine mereu in minte imaginea acelor oameni care au trait cu ideea ca vor muri si comunismul nu se va sfarsi; semnul invingerii definitive.
Iata, insa, ca nu a fost asa. Comunismul a fost cel invins, in cele din urma, iar 5 copii nascuti in 22 decembrie poarta numele Victoria.
Dupa 20 de ani de convulsii, esecuri si reveniri, comunismul a fost condamnat in mod oficial. Insa a fost un personal, unilateral, asumat - in extremis, o ambitie personala. Nu vine intr-un context social anume, ci aproape intamplator. Nu vine din partea unei societatii care incearca sa faca pace cu propriul sau trecut, ci din partea unui reprezentant al ei. Si cam atat.
Iata de ce in viata Victoriei si, mai ales, a parintilor ei nu s-a schimbat nimic dupa acea declaratie din Parlament.
Povestea aceasta complexa si dureroasa a comunismului se termina cu un semn de intrebare: ce e de facut? Ce s-a mai intamplat de atunci? Ce ar trebui sa se intample mai departe?
Ca sa domolesc putin tonul mesajului anterior, care poate parea usor prea dur sau prea serios (mi-am dat seama prea tarziu) uite, te anunt ca si Tismaneanu si-a facut blog: http://tismaneanu.wordpress.com/
:)
Post a Comment