Search This Blog

Sunday, April 26, 2009

Monseniorul Vladimir Ghika - gânduri zilnice



Foto: Salvador de Bahia, Pelourinho
O mentionare discretã dar salutarã mi-a înlesnit cunostinta cu acest mare spirit, altul a cãrui trecere prin lume a fost scurtatã brutal si sãlbatic de tartorii comunisti. Biografia lui se aflã în Wikipedia.

Vorbele mele sunt de prisos, îmi permit asadar sã transcriu câteva din gândurile sale:

*Que mes joies ne m'arrivent jamais à travers la douleur d'autrui!

*Que mes souffrances servent toutes à procurer à d'autres quelque joie!

*Que ma destinée n'écrase rien sur son passage!

*Vous me serez plus reconnaissants de vous avoir permis un mouvement généreux que du plus grand don que je pourrais vous faire. Car le plus joyeux présent qu'on puisse offrir à une âme, c'est de lui donner une bonne action à accomplir.

*Fie ca bucuriile sã nu-mi izvorascã niciodatã din durerea altcuiva!
*Fie ca suferintele mele toate sã aducã vreun fel de bucurie altora!

*Fie ca destinul meu sã nu zdrobeascã nimic în trecerea sa!

*O sã-mi fiti mai recunoscãtori cã v-am prilejuit o faptã generoasã decât pentru cel mai mare dar pe care vi l-as fi putut face. Cãci cel mai îmbucurãtor dar fãcut unui suflet este sã-i înlesnesti împlinirea unei fapte bune.

Si eu care mã gândeam zilele astea cât de necesar este sã avem atentia treazã, sã-i vedem în jur pe cei care au nevoie de ajutor: o usã tinutã deschisã la supermarket, un scaun cedat în autobuz, un zâmbet unei persoane necunoscute...vineri am ajutat o doamnã încãrcatã cu plicuri sã le punã la cutie, n-am fãcut decât sã tin capacul deschis. Am învãtat ceva foarte important în viata asta, cã binele fãcut e ca bumerangul, se întoarce la noi, dar nu întotdeauna prin persoana pe care am ajutat-o. Am avut parte de prieteni generosi pentru care eu nu puteam face mare lucru, în schimb i-am ajutat pe altii mai putin norocosi.

Mã voi strãdui sã citesc zilnic din biletele lui Vladimir Ghika, sunt un balsam pentru minte si suflet, departe de multimea înnebunitã sã fugã în continuu dupã fericire.

2 comments:

LiaLia said...

Îţi mulţumesc că mi-ai adus şi mie la cunoştinţă despre un asemenea personaj fabulos! Mi s-a făcut pielea de gâină de emoţie. Îmi place ce spui despre "bumerang", îmi dă aripi, ştii tu de ce :)

Vic said...

Uite asa iau lectii de romana :))