Search This Blog

Monday, July 13, 2009

How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb




Citind despre colapsul "Realitãtii" din România, cu toate sensurile cuvântului în minte, ma bate gândul ca a fost o miscare planificatã: atragerea celor mai buni oameni din presã cu oferte nejustificate, cumpãrarea unor ziare cum sunt "Catavencu" si "Cotidianul" tocmai pentru a le dezamorsa, pentru cã unii si altii erau deranjati de ce spuneau si ce scriau unii jurnalisti. "Fã-te frate cu dracul pâna treci puntea" e din pãcate o scuzã pentru lipsa de responsabilitate si profesionalism din multe domenii. Unii au cãpãtat ce si-au cãutat cu lumânarea, altii au fost amãgiti de mirajul unui mare trust profesionist, ca musculitele de lumina lãmpii.

Si cel mai trist în România mi se pare penibilul situatiei, modul jalnic în care împricinatii se scuzã si-si pun cenusã în cap, Monica Ridzi e o biatã scolãritã în acest domeniu, si nu mã îndoiesc ca însusi cazul ei e numai o arma de distragere în masã de la situatii mai grave, gãuri si mai mari în buget. Nu înteleg cum de oamenii care au demnitate în România nu au ajuns demnitari si dregãtori, cu exceptii care confirmã regula, ca Varujan Pambuccian, un om de o luciditate impecabilã si implacabilã, care din pãcate nu poate face nimic printre atâtia inepti.

Pâna la urmã, ca pentru orice infectie, ar trebui sã explodeze naibii buba si sã iasã tot puroiul, din pãcate însã asta ar zdruncina vietile prea multor oameni, dintre care multi sunt nevinovati, dacã nu considerãm inertia si lãsatul în voia vântului o vinã.

6 comments:

Gabi said...

Poti sa imi dai te rog un link unde ai citit despre asta? Chiar sunt curioasa, eu inca nu auzisem despre acest colaps.

Antoaneta said...

@Gabi -e vorba de mai multe surse, pornind de la ele poti gasi tot felul de opinii pe tema asta:

http://mihneamaruta.ro/2009/07/09/scrisoare-deschisa-celei-mai-bune-echipe-din-presa-romana/

http://www.paginademedia.ro/2009/07/09/masuri-la-cotidianul-o-treime-din-redactie-va-avea-salariu-redus-la-10-milioane-de-lei/

http://economie.hotnews.ro/stiri-media_publicitate-5934860-update-cotidianul-modifica-structura-editoriala-salariile-jurnalistilor-scad-considerabil.htm

LiaLia said...

Draga mea, din păcate şi poate cu ceva cinism voi spune că la nivelul la care a ajuns "scriitura" jurnalistică din România, majoritatea nici nu merită mai mult de 1000 lei. 70 de jurnalişti la Cotidianul mi se pare un număr aberant de mare!!! Caţavencu a fost al lui Vântu şi acum mulţi ani, când se publicau anchete fabuloase, exista umor genial şi salariile nu erau chiar foarte mari, iar SOV nu a intervenit niciodată în conţinutul editorial, asta ştiu chiar de la oameni care lucrau acolo. Pierderile sunt reale, redacţiile sunt supradimensionate, vânzările de print au scăzut considerabil, cât despre închisul gurii presei nu mai poate fi vorba de mulţi ani.

Antoaneta said...

@LiaLia - pacatele mele, si a cui e vina atunci ca salariile si redactiile sunt supra-dimensionate?

Marius said...

Varujan este exceptia care confirma regula. Eu cred ca e singura exceptie. Din pacate, dar nu pesimist privind.

Antoaneta said...

@Marius - nu pesimist, dar realist. Varujan oricum si oriunde este o floare rara, un tehnocrat cu harul scrisului, care mai e si politician, si onest pe deasupra.