Search This Blog

Thursday, December 31, 2009

Bagaje pentru Cuba

- Sampon si balsam - 200ml, pline

- Sapunuri - 4

- Paste de dinti - 2 mari

- Periute de dinti (ale noastre si doua noi)

- Hârtie igienica - 4

- Doze de detergent - 4

- Prosoape - 2 mari si 2 mici

- Cafea - 500g

- Protectie solara si post-expunere - de 15, de 30 si aloe vera

În afarã de protectia solarã toate celelalte, câte prisosesc, vor ramâne acolo. Nu sunt produse accesibile pe piatã, iar dacã sunt, preturile le depãsesc cu mult valoarea. Mã întreb cum aratã el papel sanitario acolo, dacã e mov, asprã si taiatã strâmb, ca cea pre-'89. Mai luãm un hard-disk portabil si un încarcãtor de baterii, în afarã de cadourile de rigoare. Urmeazã amintiri din epoca de aur...la umbra palmierilor.

Pânã atunci, iatã ratiile de la începutul lui 2009, asta e mâncarea distribuitã gratuit; cu salarii de 16 - 24 de dolari pe lunã, dacã n-ai rude afarã, nu poti cumpãra mare lucru în plus. Dacã ai si-ti trimit dolari, existã "shop".

Orez (3.5k/luna)
Zahãr (2.5 k/luna, alb si brun)
Fasole neagra/rosie (500g/luna)
Pasta de soia (230g/luna)
Paste (500g/luna)
Ulei (230 ml/luna)
10 ouã
Sare (340g/luna)
Café (115g/luna)
Pâine 125g/zi

Carne, când se poate, cam un fel diferit o datã la doua saptãmâni, au primit jumãtate de kilogram de carne tocatã de vitã de ziua nationalã, tot pe cartelã. Lapte numai pentru copiii sub 7 ani, 1 litru pe zi. A fost anuntatã abolirea cartelei, deci cei care nu se "descurcã" (resolver), vor trãi nu se stie cu ce.

Evident, nu voi putea rata o cãlãtorie în cãmilã. Nu pe cãmilã, nu suntem în India sau America de Sud totusi, se cãlãtoreste în interior.



De aici: http://havanajournal.com/culture/entry/camellos-and-public-transportation-in-cuba-7711/

Sunt trei autobuze sudate între ele si purtate de un camion. Pink and cute, pot duce pânã la 300 de pasageri.

6 comments:

Dana said...

Parca-i Romania anului 1988. Calatorie si sejur placute, asteptam povestea la intoarcere. Si...La Multi Ani !

Vaca Verde said...

la multi ani! un an 2010 de larga inspiratie! ;)

A. said...

Până acum te-am citat de prea multe ori în discuțiile mele cu prietenii ca să nu îți pot spune... Nu stiu, Cuba are o problema cu oamenii curajosi asa cum are o problema cu democratia. Asadar, să ai grijă de tine acolo.
Si sa ai un an exceptional in 2010!

LiaLia said...

Să ai drum lin, iubita mia! Să vezi și părți frumoase și incitante, nu doar tristețe și teamă. Și să te întorci cu bine. La mulți ani! Te pupez tare tare!

Antoaneta said...

@Danangib - aia era în anii 90, când au disparut subventiile sovietice. Acum e un fel de struto-camila, sau mai curând un dinozaur fosil si rasuflând tot mai greu. La Multi Ani!
@VacaVerde - un an cu multi cititori pe care sa-i inspiri:)
@A. eu tot sper sa ne întâlnim la un moment si un loc dat. Pentru ca tu esti tu. Cât despre curaj, am si eu o problema cu al meu, acolo ma duc la mama si bunicul prietenului meu, nu e vorba numai de mine, în concluzie trebuie sa-mi tin gura, si numai eu stiu cât de greu este.
@LiaLia - sunt niste locuri de poveste acolo, din pacate aspectele mentionate de tine sunt fetele aceleiasi monede. Extindem oameni darnici si in Cuba?

giulia said...

Sa ai parte de un An nou Fericit. Visele sa ti se împlineasca si sa te bucuri de fiecare clipaa a drumurilor tale.