Search This Blog

Thursday, August 13, 2009

România schizo sau criza pe douã cãrãri


Nu mai înteleg nimic din vestile pe care le primesc din tarã. S-au tãiat joburi în sectorul sãnãtãtii; judecãtorii nu-si primesc sporul de suprasolicitare, dar continuã sã fie suprasolicitati; se vor desfiinta 15.000 de joburi în sectorul public; inclusiv Universitatea Bucuresti renuntã la un profesor din cinci. Altora li se scad drastic salariile, fie ca lucreazã la public sau la privat, pânã la 50%, eventual sunt si dati afarã dupã (chiar azi mi-a spus un prieten ca sotia lui e acum somerã). Guvernul nu mai are bani si moare de gâtul FMI-ului.

Ce vãd la unii pe Facebook? Petreceri, Vama Veche în week-end, vacante sclipitoare prin tãri extraordinare, eventual un articol de ziar care recomandã o vacantã de 4000 de Euro în Indonezia.

Unii îmi spun cã se sufocã, au deja grija zilei de mâine, dacã nu va fi cea în care ramân pe drumuri; altii par sã trãiascã pe altã planetã, îmi spun cã sunt bani, ei o duc bine, ceilalti spun baliverne, nu stiu sã lupte cu viata, nu sunt pe val si nici în trend. Ah, da, e mitocãnie, mizerie, drumuri desfundate, dar astea tin de specificul local, altfel toate merg ca uns, înainte, flãcãi, spre alegeri!

9 comments:

Gabi said...

Pai aia care-s "pe val" inca nu s-au prins ca e tsunami ... si cand pica, va fi nasol, cum pica de sus.

Romanii sunt plini de ei si nepasatori. Nu au strategii nici macar pe termen mediu. Nu se uita un pic in jur sa vada ce se mai intampla, doar cand sunt direct afectati.

Anonymous said...

MAdam...asta e sublimul si specificul mirabolant al balcanismului latin care ne infierbanta sangele....
Acelasi lucru care a facut ca niste biete petece de pamant sa fie motorul unei econonii moarte in fasa , din moment ce noi producem insa nu avem capacitatea de a si platii preturile cerute pentru calitatea si produsele scoase in vanzare...
Cresteri succesive ale unor valori imaginare au facut ca niste aberanti sa creada ca avem economie, au lasat impresia ca suntem un tigru asiatic....insa din pacate realitatea motanului smotocit si aruncat prin colturile incaperii de un dulau bine hranit ar trebui s ane trezeasca ....
Crezi oare ca asa va fi???
NOi ...si ei...inca nu suntem in stare de multe ori sa ne dam seama care este adevarul relativ si care este starea de normalitate absoluta fata de care ar trebui sa existam ca si persoane sau cetateni ai unui stat democratic....
Ufff....cam atat...
:(

LiaLia said...

Foarte de acord cu ce spune Gabi. Nu există la niciun nivel (personal, profesional, de stat, privat, etc) viziune realistă şi strategii pe termen măcar mediu. Au fost anii haotici de după 90 party, frate, că e democraţie de junglă, face fiecare ce vrea! Au urmat anii de şoc, dificili, n ua învăţat NIMENI NIMIC! Au fost anii trecuţi când au fost bani, creşteri, nu a ştiut nimeni decât să spargă repede banii. Acum sunt două variante: ori o păţesc şi nu le vine să creadă că li s-a întâmplat lor, ori adoptă poziţia struţului, ca la gripa porcină "lasă, frate, că nu are cum să mi se întâmple mie!".

Vania said...

E simplu de înţeles, domnul Băsescu este preşedinte, iar domnul Boc, premier. Restul vine de la sine...

to-morrow said...

Long time no see - parca asa zice englezul.
Mda, criza exista in Romania, care oricum era vraiste cu organizarea, asa ca suplimentul acesta pune capac... e ca si cum un om ar avea reumatism si, colac peste pupaza, ar raci zdravan!
Efecte: in sectorul privat - salarii micsorate, oameni dati afara, nesiguranta; in sectorul de stat se anunta restructurari, vezi in presa. E drept ca exista o structura stufoasa "la stat" - inflatie de agentii si agentiute, centre etc care pot fi comasate, sa se economiseasca banul public. De mult timp ar fi trebuit sa se ia aceasta masura.
Sper ca vom iesi cu bine din criza. Un pic ciufuliti, dar sanatosi.

Anonymous said...

esti in vacanta, whats goin on? :)

Antoaneta said...

@Gabi, Jenika, Lia, Vania, To-morrow - am zis si-o sa mai zic, tranzitia noastra seamana pâna la absurd cu tranzitia rusa post-revolutionara, anii '20, daca e sa ma iau dupa Bulgakov, Ilf&Petrov, si altii din colectia "Padura rusa". Dar ce urmeaza?

@Strelnikov - mintea mea e în vacanta, prinsa între multe lumi si stari.

Anonymous said...

Madam....prinsa intre doua lumi si intre si mai multe stari....
Imi place....
:))

cineva said...

o singura corectie: in sistemul universitar nu se dau afara profii ci(pun capsuri caci se impun)PROFII UNIVERSITARI IN PENSIE SI CARE AU CUMUL DE 10-15 ANI PENSIE PLUS SALARIU SUNT BINE-MERCI (sunt oameni care iau lejer prin faptul ca sunt ceea ce sunt numai... cateva sute de milioane vechi lunar si nu sunt cazuri izolate, sunt zeci). nu trebuie plansi ei ci ....cei pe care i-au mintit ca le va fi de folos diploma de absolvent. deci nu sunt dat afara si isi mentin privilegiile, indiferent de facultate, catedra s.a.m.d. la o adica se poate verifica situl universitatii bucuresti unde in iunie a.c. s-a aprobat prelungirea de activitate la peste 50 de profesori in pensie in conditiile in care angajarea de oameni tineri este blocata, nu se mai cumpara nici carti, salariile la treptele didactice inferioare celei de profesor nu mai cresc etc. este mult de vorbit dar...nu este locul.
cu parere de rau ca ajung astfel de informatii deformate departe dar era necesara o corectie.
o zi buna. nu mai e mult si reincepe mica iarna simpatica canadiana. poate nu va mai tine chiar atat de mult...